Trumps domheid

Op Vrijdag 26-1 sprak Trump in Davos. Maar nog kondigde hij geen stevige maatregel aan waarmee hij de scheve handel tussen de VS en China kan rechtzetten. Als hij dat wel zou doen, zou hij te midden van zijn enorme fouten ook eens iets heel goed doen.
Zijn fouten? Tot nu toe is voor mij zijn grootste fout de poging om het akkoord met Iran kapot te maken. Dat was zo uitmuntend door Obama opgezet en bereikt, en hij probeert daar aan te tornen door pure incompetentie en een soort vreemde jaloezie. Hij heeft daarmee aan de hele wereld duidelijk gemaakt "Je kunt het woord van de VS niet vertrouwen". Daarnaast was dat ook dom, want dat akkoord is dankzij Obama mede ondertekend door bijna alle NAVO partners, dus je kunt dat niet eenzijdig openbreken.

En nu maakt Trump een handelsoorlog met Canada, Europa en China, waaruit blijkt dat hij niet inziet dat de fout alleen bij China ligt. Beijing heeft de staal en aluminium prijzen naar de bodem gebracht waardoor de anderen, Canada, Europa enz ook met hun prijzen naar de bodem moeten om te kunnen blijven produceren. Alleen China moet van handel worden uitgesloten, dan wordt de situatie weer gezond en komt er geen idiote, verkeerd begrepen handelsoorlog met Canada, met de EU.

Comments

Popular Posts