Wat China probeert te vermijden

In de strijd om de wereldmacht probeert Beijing de VS te doen denken dat China niet gevaarlijk is. Zo lang die opinie heerst en de VS wordt gerustgesteld, zal het Witte Huis immers geen maatregelen nemen. De maatregel die China daarbij vooral wil vermijden is dat de VS de vrijhandel met China zou beperken. Want, met haar productiekosten die zij nog steeds lager houdt dan 50% van de Amerikaans kosten, zorgt die vrijhandel er voor dat China steeds meer kan exporteren en zo steeds rijker wordt. De Chinese export is nu jaarlijks al meer dan $800 miljard groter dan haar import. China neemt daarbij in steeds meer markten de macht over, zoals nu met elektrische auto’s. Het handelsoverschot blijft daardoor groeien en wordt dus voorspelbaar binnenkort $1trillioen. Het is nu al gigantisch.

Ieder artikel in de Amerikaanse pers dat aangeeft dat China niet gevaarlijk is, is daarom gunstig voor Beijing. Opvallend is daarbij dat, aan veel van die artikelen, auteurs (mee)werken die in China geboren zijn en daar nu nog wonen of in VS tot Amerikaan zijn genaturaliseerd. Al tientallen jaren schrijven die dat het in China misgaat terwijl in werkelijkheid de Chinese economie groeit als kool. De vraag stelt zich dan ook of deze geruststellende voorspellingen toeval zijn ofwel stilletjes door Beijing worden gestuurd. Daarover echter in dit artikel niet verder.

-          In de prestigieuze Washingtoin Post verschijnt vandaag het artikel “China's population falls for a 2nd straight year as births drop even after end of one-child policy”.

https://www.washingtonpost.com/world/2024/01/16/china-population-births-deaths-covid/dd589156-b4dd-11ee-b285-0853d4d1b92f_story.html

-          Op CNN verschijnt het artikel “China’s population declines for second straight year as economy stumbles”. Wie dat artikel leest concludeert dat het in China economisch slecht gaat.

https://edition.cnn.com/2024/01/17/economy/china-population-gdp-decline-2023/index.html

Dat laatste artikel neem ik maar eens onder de loep.

Een van de twee auteurs is Laura He, die in HongKong woont. Je kunt daar tegenwoordig overigens slechts veilig wonen als het regiem je als ‘China friendly’ ziet.

De eerste alinea zegt, vertaald, “China meldt een recordlaag geboortecijfer in 2023, terwijl de bevolking voor het tweede jaar op rij is gekrompen. Deze trend markeert een demografisch probleem dat aanzienlijke gevolgen zal hebben voor deze op een na grootste economie ter wereld. Maar ‘aanzienlijken gevolgen’ is een onjuiste voorspelling, want het gaat eraan voorbij dat China nog steeds een reserve van meer dan 200 miljoen arme burgers heeft die hard kunnen werken, maar nog niet aan het productieproces deelnemen en dus ook niet in de statistieken voorkomen. Die reserve wordt in dit artikel wel even vergeten.

De bevolking zakt van jaar tot jaar met 2 millioen op de 1,4 miljard, zegt het artikel. Een daling dus van 0,4%. Zo groot is dat niet! Een daling is wellicht zelfs gunstig. Er zijn gewoon, ook voor China zelf, wellicht iets te veel Chinezen.

En dan, weer vertaald: “Het Chinese 'National Bureau of Statistics' bevestigde dat de Chinese economie vorig jaar met 5,2% is gegroeid, vergeleken met een overheidsdoelstelling van ongeveer 5%, nog steeds een van de slechtste economische prestaties van het land in meer dan drie decennia.” Slechtste economische prestaties? Wat de auteurs niet noemen is dat meer dan 5% groei voor deze al enorm grote economie gewoon uiterst gunstig is. Als wij dat in de EU hadden, zouden wij juichen! Zoals zo vaak, meet dit artikel met twee maten.

-          En dan: ‘Chinese aandelen zijn ingestort ‘. Dat is zeker waar, maar heeft geen enkele invloed op de nog steeds doorgaande verrijking.

-          “China’s GDP growth will decelerate to 4.1% in 2024 ». Wellicht waar, maar ook 4,1% is nog steeds prachtig.

-          De prijs van nieuwe woningen is gezakt”. Dat is juist gunstig, want zo kunnen jonge werkenden in China eindelijk weer hopen tóch ooit een eigen woning te hebben. Dat ging de laatste tijd mis, het werd veel te duur. Dat herstelt zich dus en is positief.

-          Het dalende geboortecijfer valt samen met een krimpende beroepsbevolking”. Zie hierboven, dat is apert onjuist als je de realiteit van de tweehonderd miljoen mee rekent.

In haar geheel ademt dit artikel de boodschap ’het gaat daar slecht’, terwijl wie naar de cijfers kijkt, ziet dat het heel goed gaat. Er klopt dus niets van de negatieve toon. Dat er intern grote problemen zijn is juist, maar dat is ook normaal als er interne verschuivingen zijn. De economie draait er in werkelijkheid als een zonnetje! De boodschap ‘het gaat slecht’ is de typische valse voorlichting van al die door Chinezen geschreven artikelen. De argeloze lezer gelooft het. Dit wegkijken van de realiteit is in het belang van Beijing en daar trappen de Amerikanen zózeer in dat ook Amerikaanse auteurs aan deze foute informatie meedoen en schrijven dat het in China slecht gaat. Want, als je zo over China schrijft stel je iedereen gerust en dan ben je toch een goede Amerikaan?

De vraag is wat er aan de hand is met de voorheen terecht zo geprezen Amerikaanse intellectuele denkwereld. Zij blijkt niet meer goed te functioneren en schrijft slechts over de verkiezingen en over Trump. Er wordt in de VS niet meer behoorlijk nagedacht en dat is gevaarlijk.

Comments

Popular Posts